Vyhledej
Jaroměřsko > Názory/fotky/videa > Miloš Petera

Malé ohlédnutí malíře Miloše Petery do roku 1968

Redakce / 4.02.2020
Na těchto více jak 50 let starých fotografiích jsem zachycen s mými kamarády a kolegy během července roku 1968 v areálu Průmyslové školy stavební v Hradci Králové.

FOTOGALERIE - Malé ohlédnutí malíře Miloše Petery do roku 1968

Zleva (na druhé fotografii - té klidnější) – má maličkost, pražský malíř Miroslav Pacner, královéhradecký malíř Jiří Šindler, Petr Mandl – sochař a sklář ze Železného Brodu, jihlavský malíř František Dörfl, královéhradecký sochař Zdeněk Petřík a malíř a sochař Ludvík Vašina, taktéž z Hradce Králové. 

Tenkrát jsme se díky stipendiu všichni setkali a měli možnost oficiálně tvořit a vystavit v tu dobu zakazovanou tvorbu inspirující se vývojem západoevropského moderního umění. Vernisáž těchto děl proběhla 25. října 1968 v Klubu přátelství ve Steinském paláci. Po srpnové okupaci vojsk byla výstava náhle ukončena a díla byla buď zničena nebo odcizena. Jejich osud je neznámý.

Výstavu z roku 1968 a tvorbu všech zúčastněných umělců připomněla výstava „Stipendisté 1968“, která se konala letos v lednu na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové v Galerii Na mostě. V souvislosti s tímto připomenutím vyšel ve včerejší (3. února 2020) královéhradecké mutaci MF Dnes článek, který obě události přibližuje.

Miloš Petera
Internetové stránky malíře

 
Vaše komentáře

Přečteno 6436x