Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Bezpečnost

Očekávaný déšť na horním toku Labe může zhoršit situaci ve Dvoře Králové již v noci

Redakce / 14.09.2024
Povodí Labe informovalo povodňovou komisi města Dvůr Králové nad Labem v sobotu 14. září 2024 navečer o tom, že by během následující noci mohlo dojít ke zhoršení povodňové situace ve městě.

FOTOGALERIE - V noci na neděli 15. září 2024 se očekává zhoršení povodňové situace - na úroveň povodně z roku 2013

FOTOGALERIE - Labe 14. září večer na Královédvorsku (3.SPA)


Výstraha souvisí s předpovědí počasí, která počítá s vydatnými srážkámi zejména na horním toku Labe. V důsledku dalších srážek by v neděli ráno mohlo dojít ke zvýšení průtoku vody z přehrady Les Království. 

Aktuálně (21:00 hod.) průtok na přehradě Les Království odpovídá 2leté povodni. O pár km výše na měřícím místě zvaném Vestřev má aktuálně průtok hodnotu 10leté povodně. Stanovice pod přehradou les Králvovství hlásí 3. SPA nyní od 21. hod. 
Odpoledne a večer na Královédvorsku nepršelo, citelně se oteplilo a na přehradě dokonce návštěvníci zažili barevně zajímavý západ slunce. 


Zhoršení povodňové situace (za 14. na 15. září 2024)

V případě zhoršení situace dojde k rozlití vody i mimo koryto řeky Labe a na území města Dvůr Králové nad Labem by tak měly být zasaženy jak lokality v aktivní záplavové zóně, tak také lokality, které se nacházejí v záplavovém území na úrovni zhruba pětileté povodně. 
Povodí Labe bude informovat i v ranních hodinách zhruba tři hodiny před tím, než ke zvýšení průtoku dojde. Obyvatelům registrovaným v systému se odešle krizová SMS zpráva s informací o aktuálním stavu.

Jaká místa budou zasažena
Pokud se skutečně předpovědi naplní, měla by být vodou zaplavena některá místa ve Verdeku, dále zahrádky a garáže ve Strži, garáže v ulici Ke Skále, zahrádky a garáže v lokalitě u Pušova splavu na Slovanech, dále lokalita tenisových kurtů, Hrubá luka, cyklostezka a také mlýn v Žirči. 
Pokud dojde k vylití Labe z koryta v okolí lávky přes řeku u Penny marketu, dojde k uzavření komunikace na Benešově nábřeží. Starosta města Dvůr Králové přirovnává situaci povodni, která zasáhla město v roce 2013.

Výzva pro majitele nemovitosti
Zabezpečili majetek proti vodě: 
doporučujeme, abyste zajistili okna, dveře a další otvory v objektech, vyklidili sklepy, pokud je to možné, tak cenné věci přesunuli do vyšších pater a přeparkovali svá vozidla na bezpečnější a vyvýšená místa.

Dohled městské policie 
Ohrožené lokality bude ve večerních hodinách objíždět městská policie a strážníci budou na hrozící nebezpečí občany upozorňovat. „Pokud informaci o zvýšeném průtoku v neděli ráno skutečně obdržíme, zašleme ,“ dodává starosta Jan Jarolím.

Krizová linka
Město Dvůr Králové nad Labem zřídilo povodňovou a krizovou linku, kam se mohou lidé z ohrožených lokalit obracet v případě, že budou potřebovat pomoc.

📞Krizová linka: 737 226 970
📞Povodňová linka: 605 236 030

Výšku hladiny Labe na přehradě a rychlost průtoku vody z přehrady Les Království můžete sledovat na:

Zdroj: Město Dvůr Králové, ČHMÚ, Povodí Labe

 
Vaše komentáře

Přečteno 6410x