Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Politika > Krajské volby 2024

Silní lídři pro kraj hlásí přechod do opozice, hnutí ANO pokračuje ve vyjednávání

Redakce / 6.10.2024, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
V sobotu večer se konalo poslední povolební jednání mezi ANO a Silnými lídry, dvěma nejúspěšnějími politickými uskupeními v krajských volbách v Královéhradeckém kraji. Za Silné lídry pro kraj zde nahradil Martina Červíčka Ivan Adamec, regionální předseda ODS. Ten v neděli odpoledne oznámil, že povolební jednání skončila. Petr Koleta za hnutí ANO zveřejnil nabídky, které Silní lídři odmítli, a sami se tak poslali do opozice.

Ivan Adamec v neděli odpoledne na svém fcb profilu zopakoval, že svojí roli na jednáních převzal po úspěšném hejtmanovi Martinu Červíčkovi, který odmítl ve vyjednáváních s ANO dále pokračovat. "Naší prioritou bylo zabránit extremistickým subjektům, aby se dostaly k moci a ohrozily budoucnost našeho kraje", naznačil možný vývoj vyjednávání. 
Jednání s hnutím ANO označuje stejně jako Martin Červíček za neúspěšné především kvůli neochotě partnerů otevřít prostor pro smysluplnou a kompetentní koalici, která by skutečně naplnila očekávání voličů. "Bohužel, dělá to na mě dojem, že od začátku vyjednávání bylo jediným cílem pouze převzít moc bez ohledu na zájmy kraje a jeho obyvatel," píše závěry vyjednávání ve stejném duchu jako Martin Červíček o den dříve. A přidává, že "ANO a HLAS samospráv (ČSSD) se rozhodly jít cestou slabšího uskupení, které nedisponuje potřebnými zkušenostmi ani odborností". 


Petr Koleta jako lídr krajské kandidátky hnutí ANO v Královéhradeckém kraji shrnul dosavadní vyjednávání se Silnými lídry v 5 bodech: 
"1. Po volbách jsme zahájili jednání s ODS (Silní lídři). Tato jednání nebyla úspěšná, důvodem byl požadavek hejtmana na obou stranách.
2. Následně jsme vedli úspěšná jednání s Hlasem samospráv, s nímž jsme rychle dosáhli dohody o spolupráci.
3. Před dalším jednáním s ODS (Silní lídři) jsme navrhli rozdělení mandátů v poměru 5x ANO + 3x ODS + 1x  Hlas. Jako nejzazší variantu jsme nabídli rozdělení 4 x ANO + 4 x ODS (Silní lídři) + 1 x Hlas samospráv. Silní lídři si vzali čas na rozmyšlenou.
4. Pan Červíček se rozhodl opustit vyjednávání.
5. Naše nabídka ANO s Hlasem samospráv byla obdobná jako dosavadní rozložení sil na kraji, kdy vítěz voleb by měl hejtmana a tři členy rady, zatímco ostatní partneři měli pět členů rady, čímž drželi většinu.
Nabídka 4 x ANO (včetně hejtmana) x 4 ODS (Silní lídři) x 1 Hlas samospráv. Tato nabídka byla z jejich strany odmítnuta
Zároveň my jsme odmítli nabídku 3x ANO + 5x ODS (Silní lídři) + 1x Hlas samospráv. 
O této nabídce nelze ani uvažovat, neboť nerespektuje výsledek voleb."

Povolební jednání v případě hnutí ANO tedy v našem kraji dále pokračují. 
Hnutí ANO a Hlas samospráv však mají nyní pouze 21 hlasů z 23 potřebných. Další možností, jak dosáhnout v krajském zastupitelstvu většinu, je spolupráce s uskupením SPD, Trikolora, PRO a Svobodní, které získalo 3 mandáty, se Stačilo (2 mandáty) nebo se Čtyřkoalicí, která získala ve volbách 6 mandátů a kterou vede Rudolf Cogan.


Kateřina Sekyrková
Zdroj: fcb profil Ivana Adamce, fcb profil ANO, tohle je Královéhradecko

Související články
Červíček ustoupil z povolebních vyjednávání, nahradí ho Adamec
Vaše komentáře

Přečteno 49x