Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Politika > Krajské volby 2024

Rudolf Cogan - kandidát na hejtmana, právník, ekonom a multisportovec

Čtyřkoalice má č. 41

Inzerce / 17.09.2024, Dvůr Králové nad Labem
Rudolf Cogan je mistr světa v triatlonu v kategorii 50+ z roku 2022, ale také zkušený politik, právník a ekonom. Jako zastupitel Královéhradeckého kraje a náměstek hejtmana se podílí na vedení regionu. V letech 2010 až 2014 zastával post starosty Nové Paky, kde se mu podařilo z města vytvořit sportovní centrum s moderním plaveckým bazénem. Přečtěte si, s čím jde do voleb.

Rudolf Cogan kandiduje v nadcházejících krajských volbách za ČTYŘKOALICI, která je složena ze Starostů, TOP 09, LES a HDK. Do voleb vstupuje s číslem 41, a jako lídr kandidátky se uchází o post hejtmana. Na kandidátce zastává první místo a nese volební číslo 1.

S podporou široké koalice čtyř politických stran se Rudolf Cogan zaměřuje na transparentní a efektivní správu veřejných financí, pokračující modernizaci silniční infrastruktury a zlepšení zdravotní péče v krajských nemocnicích.

Rudolf Cogan - podrobněji

Rudolf Cogan vystudoval práva na Univerzitě Karlově a finance na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde získal také doktorát v oboru veřejná správa. Jeho disertační práce se zaměřovala na krajské zřízení, a to ještě v době, kdy kraje v České republice neexistovaly. Jeho školitel mu tehdy prorokoval, že jednoho dne se stane hejtmanem. I když Rudolf Cogan původně směřoval do bankovnictví, kde začal kariéru jako právník a advokát, osud ho nakonec přivedl na cestu veřejné správy.

Rudolf Cogan je autorem prvního komentáře k zákonu o krajích a aktuálně připravuje jeho třetí vydání, které vyjde v roce 2024. Jeho odborné znalosti právního rámce a financí se přirozeně promítly do jeho politické kariéry, kterou zahájil v roce 1989, krátce po Sametové revoluci.

Politická kariéra a rozvoj města Nová Paka

V roce 1998 Rudolf Cogan spoluzaložil sdružení nezávislých občanů pro volby do zastupitelstva města Nová Paka, jako reakci na nespokojenost s tehdejší politikou. Sdružení, známé pod názvem PAKANAVŽDY!, si postupně získalo důvěru voličů. Zatímco v prvních volbách získali dva mandáty, v posledních volbách v roce 2022 už jejich podpora vzrostla na deset mandátů z celkových 21.

Rudolf Cogan působil jedno volební období jako místostarosta a jedno jako starosta Nové Paky, kde se soustředil na rozpočet a právní záležitosti. Jeho vedení vedlo k významným investicím do infrastruktury, včetně oprav silnic, budování dětských hřišť a parků. Mezi největší úspěchy patří výstavba krytého plaveckého bazénu v roce 2012, kdy byla ekonomika ve stagnaci, ale díky efektivnímu využívání dotací a řízení financí se projekt podařilo realizovat za 65 milionů korun.

Působení na krajské úrovni

V roce 2012 byl Rudolf Cogan zvolen do zastupitelstva kraje a od roku 2016 působil jako radní pro finance, následně se stal ekonomickým náměstkem hejtmana. Jeho hlavní prioritou byla oprava a modernizace silnic v kraji, které dosáhly výdajů až dvou miliard korun ročně. Z bývalé vedlejší agendy se stala jedna z klíčových oblastí rozvoje.

Vedle silnic se Rudolf Cogan zaměřil na modernizaci krajských nemocnic, přičemž v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou byly vybudovány téměř nové nemocnice. Během svého působení také založil analytické oddělení, které zpracovává obrovské množství dat pro efektivní řízení kraje. Toto oddělení získalo řadu ocenění za své přínosy v oblasti informačních systémů a transparentnosti.

Filosofie vedení

Rudolf Coganův přístup k řízení města i kraje vychází z kombinace právní erudice, ekonomické racionality a praktických zkušeností. Při rozhodování o investicích vždy kladl důraz na dlouhodobou udržitelnost a efektivní správu financí. Jeho filosofie zahrnuje nejen používání selského rozumu, ale i moderních ekonomických teorií při vedení veřejných projektů.

Díky svému přístupu a odbornosti se Rudolf Cogan stal důležitou postavou jak na městské, tak krajské úrovni, kde přispívá ke zlepšování infrastruktury a kvality života obyvatel.



Co byste řekl o svých parťácích ve Čtyřkoalici?

V takhle silné partě jsem ještě nikdy nikam nekandidoval. Zkušené, invenční osobnosti, jedna vedle druhé. Matěj Ondřej Havel byl v 31 letech ředitelem gymnázia J. K. Tyla, skaut, varhaník, má 4 děti, dnes i zákonodárce. Pavlína Springerová - primátorka města Hradec Králové, velká vědecká síla, byla i děkankou hradecké filosofické fakulty, dnes primátorka dobře vedeného Hradce Králové. Jan Balcar vlajkonoš regionálního rozvoje na Trutnovsku. Formální vzdělání těchto není na „4“, nýbrž na jedničku: všichni jsme Ph.D., a to vepředu i Pavel Bartoš je Ph.D. pro obor informační technologie. Kandidátka se opírá o starosty – čtyřka je Matěj Hlavatý, právě 30letý ale velešikovný starosta Tetína, což je letos vesnice roku. Na kandidátce jsou senátoři, poslanci, ministr … Není slabých míst. 
Máme drajv neskutečný!

Ing. Miroslav Sazeček

Program ČTYŘKOALICE ke stažení ZDE 
Další kandidáti ZDE

Hlavními prioritami programu koalice, kterou tvoří STAROSTOVÉ, TOP 09, HDK a LES, jsou:

- podpora inovací na všech úrovních
- rozvoj silniční sítě zejména v návaznosti na budované dálnice
- zlepšení dostupnosti a kvality sociálních zařízení
- podpora bydlení
- modernizace nemocnic a jejich personální zajištění
- zvýšení podílu investic do školství
- revitalizace krajiny. 


Zadavatel a zpracovatel: Čtyřkoalice

FOTOGALERIE - Rudolf Cogan

 
Vaše komentáře

Přečteno 38x