Vyhledej
Jaroměřsko > Služby občanům > Rozvoj regionu

Rozšíření vodovodní sítě v obci Hřibojedy 2024 - 2025

Redakce / 19.09.2024, Hřibojedy
V dubnu letošního roku po několika letech příprav započala dostavba vodovodní sítě v obci Hřibojedy včetně výstavby dvoukomorového vodojemu a anténní věže v lokalitě Hřibojedského vrchu ve výšce 425 metrů nad mořem (50.4001664 N, 15.8281683 E). Pro návštěvníky je zajímavé, že na anténní věži vznikne také vyhlídková plošina přístupná veřejnosti.


Stavební práce nyní probíhají na objektu vodojemu s anténní věži. Zde jsou dokončené železobetonové piloty zapuštěné ve skalnatém podloží a v hloubce 10 metrů a armovaná základová deska obou objektů - vodojemu i anténní věže. V současnosti probíhají práce na armování těla vodojemu, který bude zhotovený ze speciálního voděodolného betonu. Celkový objem dvoukomorového vodojemu bude 120 m3 a bude napouštěn vodu prostřednictvím nové posilovací stanice ATS z úpravny vody v centru obce Hřibojedy. Tento monolitický vodojem bude mít průměr 9,3 metrů a výšku 14,1 metrů. V nejvyšší části vodojemu pak vznikne prosklená galerie pro veřejnost.

Související anténní věž o průměru 5,7 m bude mít celkovou výšku 38,5 metrů. V nejvyšším patře anténní věže ve výšce plošiny 35,5 metrů bude umístěna technologie pro řízení bezdrátových komunikačních systémů a telemetrie. Technická plošina o patro níže a ve výšce 33 metrů bude sloužit pro montáž technologií k provozování vodovodního řádu a ATS, ale bude také po točitém schodišti vyrobeném z ocelových pozinkovaných profilů přístupná pro veřejnost.

Dalšími objekty bude nová úpravna vody a tlakové stanice u trafostanice pod rybníkem v Hřibojedech se záložním zdrojem pitné vody „Hřibojedy“, dvě nové posilovací stanice ATS u trafostanice a víceúčelové hřiště v Hřibojedech.

Po dokončení v roce 2025 bude vyřešen i stávající problém s hraničně nízkým tlakem ve výše položených objektech a čerpání vody ze zdroje do vodojemu nejen v obci Hřibojedy, ale také v obci Libotov nebo obci Litíč při omezení dodávky ze zdroje v obci Velichovky.


Mgr. Ing. Miloš Dohnálek, LL.M.

starosta obce

 
Vaše komentáře

Přečteno 143x